Educatie

“Je kunt veel leren uit een boek, maar buiten leer je de natuur pas echt kennen!”


Natuurexcursies voor volwassenen en kinderen

Ik verzorg natuurexcursies voor jong en oud op diverse locaties; bijv. het Bentwoud in Zoetermeer, een park bij u in de buurt, rondom uw school of BSO. Ik leg de focus op het zelf ontdekken en het leren zien van al het moois wat de natuur in uw directe omgeving te bieden heeft.

Ik bied ook coaching aan docenten en groene workshops aan. Hierbij leer ik docenten hoe een buitenactiviteit in zijn werk gaat. Dat is ook Samen Groen Doen!

Workshops:

  • Overleven in de natuur met eetbare planten
  • Op zoek naar bodemdiertjes
  • Hoe schoon is de sloot?
  • Wat kan een boom jou vertellen?
  • Ontdek de natuur in je buurt tijdens de verschillende seizoenen
  • Natuurcosmetica maken
  • Creatief met natuurlijke materialen
  • Het leven van de bijen
  • Meer vogels rondom de school

Natuurexcursies

Ontdekexcursie in het Bentwoud of ander groengebied: Wat is er allemaal te zien en te ontdekken? We gaan op pad en aan de hand van opdrachtjes gaan we allerlei mooie dingen uit de natuur verzamelen, ruiken en proeven. Waarom ziet het er zo uit en wat doet de natuur ermee?

Snoeien van fruitbomen

Tijdens deze workshop leert u in 1 dag  waar u allemaal op moet letten wanneer u een fruitboom gaat snoeien. Een tak is er namelijk snel afgezaagd, maar komt niet zo snel meer terug! We letten op de vorm van de boom, verdeling van de gesteltakken en een goede verdeling van het vruchthout. Ook aan de bemesting wordt aandacht gegeven.

Snoeien van klein fruit

Klein fruit bestaat uit alle soorten bessen, frambozen en bramen. Die hebben hun eigen onderhoudsaanpak nodig.

Snoeien en bemesten op het juiste tijdstip is het recept voor een goede oogst! Hoe u die goede oogst krijgt? Dat leer ik u in deze workshop!

Snoeien van tuinheesters

Tijdens deze 1 dag durende workshop leert u in de praktijk waar u allemaal op moet letten voordat u een bepaalde heester gaat snoeien. Kijken en kennis vergaren over de heester is belangrijk.

Er zijn bijvoorbeeld heesters die in het voorjaar bloeien. Deze worden op een ander moment gesnoeid dan de zogenaamde zomerbloeiende heesters.
Bloeit de plant op het 1- of 2 jarig hout?

Een struikroos heeft weer een andere aanpak nodig dan een veredelde roos. Dit en nog veel meer leert u in deze workshop.

Duurzaam tuinieren

Duurzaam tuinieren is eigenlijk niets meer dan met de natuur mee tuinieren. Dat kost het minste werk en levert het meeste leven in de tuin op. Dat kan door regenwater op te vangen in plaats van leidingwater te gebruiken. Het blad op een hoop laten liggen zodat er een egel in kan overwinteren of door het gebruik van eigen compost om de grond van de tuin te verbeteren. In deze workshop gaat u zelf ontdekken wat voor uw tuin toepasbaar is.

Groepsuitje in de natuur

Ik organiseer een gezellige en leerzame dag(deel) voor gezelschappen, lekker buiten in de natuur! Denk hierbij aan samen wandelen en onderweg actief zijn met leuke opdrachten, waarbij u  Ik organiseer deze dag in samenspraak met u op maat, met of zonder lunch.

Zou u graag een workshop willen doen die hier niet tussen staat? Neem gerust contact op met mij om uw wensen te bespreken.